Olika gardinupphägningar och läsningar
Att dekorera sina fönster med fina gardiner är något vi alla gör och alla ska kunna få snygga, lyxiga fönster oavsett budget och storlek på både fönster och övriga hemmet. Gardinernas uppgift är ju inte endast att rama in fönstret, utan de har faktiskt en större och viktigare uppgift i rummet som många inte tänker på, nämligen att man även kan reglera ljus och ljud i ett rum med hjälp av gardiner. Man förstärker och kompletterar stilen i rummet, skapar en behaglig känsla med val av färger och material. Vad bör man då tänka på när man ska välja gardiner till sina fönster? Jo, det finns faktiskt ganska många saker att titta på om man vill få det riktigt bra och skapa den där känslan man är ute efter.
Längd och bredd
Det första man bör göra är att mäta sina fönster, för valet av gardinens längd beror på fönstrets storlek. När det gäller bredden så bör gardinerna kunna täcka hela fönstret. Man brukar beräkna gardinens totala bredd till ungefär två gånger fönstrets bredd. Här kan man även passa på att mäta gardinstången som bör vara bredare än själva fönstret, detta gör att gardinerna kan dras helt åt sidan av fönstret vilket i sin tur ger utseendet av ett större fönster och rum.
Att välja rätt gardinlängder för dina fönster är också viktigt. Förutom att för korta gardiner inte ser särskilt smickrande ut, så gör korta gardiner att taket ser lägre ut och rummet i sig ser mindre ut. Gardiner som är för långa är heller inte bra, de drar gärna ut på golvet och ger både snubbelrisk och samlar lätt damm. Idealmåttet på en gardinlängd är att den slutar precis ovanför golvet.
Olika längder på gardiner
För att hitta rätt längder, bör man mäta från golvet till där du har gardinstången (vanligtvis 4-6 ovanför fönsterkarmen). Annars är att hänga gardinstången precis under taket ett enkelt designtrick, som får både fönster och tak att se högre ut. Gardinen kan gärna ligga lite på golvet men man bör ändå få det att se snyggt och gemomtänkt ut.
Gardinstång/skena
Nästa steg är att fundera på om man vill ha en gardinstång eller gardinskena. Båda fungerar bra, det är väl mer en fråga om smak
Gardinskenor
Dessa är nog de som används allra mest idag då dessa ger rummet ett helt nytt lyft och ger gardinlängderna den där lyxiga, exklusiva känslan vi alla vill ha. Här kan man med fördel sätta upp antingen en skena som redan är tvåspårig eller två skenor bredvid varandra. Detta gör det möjligt att hänge exempelvis tjockare gardiner framför och tunnare gardiner bakom (lager på lager), vilket ger den där hotellkänslan som många vill ha. När det gäller skenor behöver man veta längden man behöver då skenor inte är justerbara. Skenorna fästs antingen i väggen eller i taket och till dessa använder man olika typer av krokar.
Gardinstänger
De vanligaste gardinstängerna idag är de runda med fina små ”knoppar” i båda ändarna, dessa finns i massor av olika modeller och utföranden. Här kan man också sätta två par gardiner på om man vill men då får man inte det där valet att kunna dra för de tjockare gardinerna, exempelvis i sovrummet när man ska sova. Vill man absolut ha gardinstång och bara är ute efter att det ska vara snyggt så passar en helt vanlig gardinstång alldeles utmärkt. Fördelen med gardinstång är att den är justerbar så vilken stång man än väljer så
passar den för de allra flesta fönster. Gardinupphängningen med dessa går också att variera genom att använda enkla knytband, insydda öljetter eller gardinringar med klämmor.
Olika upphängningar
Här finns det lite att välja mellan och det är inte alltid så lätt att veta vad man ska ha för att få gardinerna att se snygga ut i fönstret. Här kommer några alternativ på krokar att använda sig av, lite beroende på vilket fall man vill ha på gardinerna.
Glid på snöre/Plastglid
I gardinskenans spår kan man antingen trä in lösa glid eller glid på snöre. För att skapa en gardinupphängning med stora veck är glid-på-snöre väldigt bra eftersom de små plastgliden sitter fast på en lina med jämna mellanrum, vilket gör att man behåller gardinens form när man drar eller flyttar den längs skenan.
Gardinband
Här kan man välja om man vill ha så kallade waveband för böljande veck, fållor för motveck, rynkband (kallas också för räkor) för att kunna dra pennveck eller hällor att trä direkt på gardinstången. Allt beror på vilket stil på gardinen man är ute efter.
1-fingerkrok
Dessa används precis som wavebanden, för att skapa vågor. Dessa kan ha både en låg och en hög fattning. Hög fattning innebär att gardinen hamnar under skenan vilket gör skenan synlig. En låg fattning gör att gardinen hamnar lite högre och döljer därmed skenan.
2-fingerkrok
Skapar enkla små veck istället för vågor. En 2-fingerkrok ger ett veck, inte två som man kan tro på namnet. Även denna kan ha både en låg och hög fattning och de fungerar precis som med 1-fingerkroken.
4-fingerkrok
Denna krok använder man om man vill göra pennveck, franska veck och motveck. Även 4- fingerkroken förvillar lite då den gör 3 veck, inte 4. Precis som de två förgående krokarna kan man få dessa i både hög och låg fattning som fungerar på samma sätt.
Material på gardinen
Vad ska man då ha för material på sina gardiner? Ja, det beror lite på vilken känsla man är ute efter, var i hemmet de ska hänga och vad för typ av hem man har. Ska man exempelvis byta gardiner i ett sommarhus passar en lättare känsla på tyget såsom beige linne eller skira, vita bomullsgardiner. Bor man lite mer flott kanske man hellre ska ha tjockare, exklusiva tyger som sammet och siden bättre. Har man riktigt snygga och stilfulla fönster kan man istället ha gardiner som inte drar åt sig blickarna, då det är fönstret som här kan stå i fokus, exempelvis kanske en hissgardin passar bra. Har man lågt i tak kan ett par långrandiga
gardiner hjälpa till att få rummet och fönstret att se högre ut.
Skapa din egen webbplats med Webador