60/30/10 + S-regeln

Att skapa fina färgkombinationer och få till rätt känsla i rummet kan kännas som en utmaning för många. Man kanske känner att något saknas eller att något inte riktigt stämmer färgmässigt men man har svårt för att hitta vad som fattas. Tar man här till 60/30/10-regeln så får man ett bra verktyg för att lyckas med att hitta rätt färgkombinationer i rummet. Man kan säga att 60/30/10-regeln är en mall att utgå ifrån när man ska kombinera färger i ett rum för att uppnå balans och harmoni. Denna bör man se mer som en ledtråd och
uppskattning kring hur stor visuell plats respektive färg skall ha i ditt rum.

Regeln går ut på att dela upp det rum man vill inreda i olika stora block och färgsätta i rätt proportioner.
Många jämför denna modell med fördelningen av en kostym där:
60% utgörs av färgen på kavaj, byxor och väst
30% utgörs av färgen på skjortan
10% utgörs av färgen på slipsen och bröstnäsduken

När man står inför att inreda ett rum kan denna formel användas på liknande sätt där man delar upp rummets olika block:
60% utgörs av färgen på väggar, tak, golv och större möbler
30% utgörs av färgen på ev fondvägg, mindre möbler, mattor och gardiner
10% utgörs av färgen på inredningsdetaljer, exempelvis tavlor, kuddar och prydnadssaker

Ovanstående kan också översättas till att dela upp den tänkta färgsättningen såhär:
60% utgör rummets 1-2 basfärger/huvudfärger
30% utgör rummets accentfärger
10% utgörs av rummets 1-2 kontrastfärger

Basfärgen

För att ta reda på vilken basfärgen är i ett rum kan man ställa sig frågan vilken färg man upplever att rummet har för att säkerställa att basfärgen har fått den yta den ska ha för att få kännetecknas som basfärg. Är det exempelvis beige som är basfärgen, ja då ska rummet helt enkelt uppfattas beige när man kommer in i det.
Många anser nog vitt, grått och beige oftast vara basfärger då de ses som neutrala och lugna färger men en basfärg kan vara vilken kulör som helst, tricket handlar bara om att kunna bära upp basfärgen med resterande färger i rummet.

 

Kompletterande färg

Dessa färger ska balansera upp och harmonisera med basfärgen i rummet. Denna färg kan antingen gå i samma ton eller komplettera basfärgen och här kan man välja om man vill att komplementfärgen ska sticka ut lite eller om den ska smälta in.

Accentfärg/ Kontrastfärg

För att skapa lite spänning I färgsättningen och tillföra det lite oväntade behövs också en avvikande färg, den så kallade accentfärgen eller kontrastfärgen. Här kan man med fördel välja 3 accentfärger som man använder i hela hemmet vilket gör att man får en röd tråd genom rummen. Att ha accentfärger som en röd tråd genom rummen gör också att man lätt kan flytta föremål mellan rummen för att få variation.
En accentfärg bör förekomma på tre ställen i ett rum för att få blicken att vandra runt i rummet, kännas behagligt och fastna på de olika ställena. Använd dock inte för många accentfärger i samma rum, då rummet lätt kan kännas oroligt och rörigt. Om man har någon favorittavla, kudde eller annat föremål med mycket färg kan man testa att använda någon/några av dessa färger som accentfärg/er. Är det svårt att välja en accentfärg kan man ta hjälp av ett så kallat färghjul. Här kan man välja ut en kompletterande färg genom att titta på färgen mittemot basfärgen (färghjulet till vänster), utifrån basfärgen kan man även välja fler färger (färghjulet till höger).

+S i regeln

Denna står för att man bör använda sig av någon svart detalj för att få de valda färgerna att sticka ut lite extra. Så om man tycker att något fortfarande saknas, trots att man arbetat efter 60/30/10-regeln, testa att tillföra en liten mängd svart på några mindre föremål/detaljer. Denna mall kan man även med fördel använda om man arbetar med dämpade eller enfärgade inredningar. Då använder man procentsatserna till att beräkna olika nyanser och toner av färgerna, vilket skapar liv och balans i rummet.